dilluns, 6 de gener de 2014

I+D civil contra I+D militar


El Centre d'Estudis per la Pau JMDelàs ha publicat el seu informe número 19 dedicat a la despesa militar prevista en els pressupostos del 2014. Un dels apartats més impactants de l'estudi és el dedicat a la comparació del que destinarem l'any que ve a I+D militar i civil.
Algunes dades:
Sumant les partides d'I+D del Ministeri de Defensa i les del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme dedicades a investigació militar, l'any 2014 ens gastarem 506.896.680 €. Com que la xifra (quasi 507 milions d'euros) és massa grossa per ser assimilada, comparem-la amb altres partides d'I+D previstes per l'any que ve:
- Els pressupostos destinaran 286 milions d'euros a investigació sanitària (un 56% del que es destinarà a investigació militar).
- A investigació i experimentació agrària es destinaran 78 milions (un 15% del que es destinarà a investigació militar). 
- A investigació energètica, mediambiental i tecnològica es destinaran 83 milions (un 16% del que es destinarà a investigació militar).
- La partida d'investigació en astronomia i astrofísica, que el 2013 va ser de 16 milions, el 2014 es cancel·larà. Zero euros. Només hauria suposat un 3% del que ens gastarem en investigació militar.

Una última dada: després d'uns quants pressupostos consecutius en què les partides d'I+D eren retallades, aquest 2014 pujaran un 1,3%. És una dada positiva? Potser sí. O potser simplement és una presa de pèl, perquè segons els pressupostos del 2014 l'I+D militar augmentarà un 39,5%.

Fonts:
  1. El Centre d'Estudis per la Pau JMDelàs: http://www.centredelas.org/
  2. L'Informe La cara oculta del gasto militar. El presupuesto militar del 2014: http://www.centredelas.org/images/stories/informes/informe19_cas.pdf
      
     
    
   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.