dimarts, 14 de gener de 2014

Els deu llocs més contaminats del món


L'ONG ecologista Green Cross Schweiz ha publicat un informe on analitza la contaminació del planeta i ofereix una llista dels deu punts més contaminats. Són aquests:
  1. Abocador de residus electrònics d'Agbogbloshie, a Ghana. També s'hi tiren electrodomèstics de tot tipus, arribats sobretot d'Europa occidental. Contaminat amb plom, cadmi i mercuri.
  2. Planta nuclear de Txernòbil, a Ucraïna. Tot i que fa 27 anys de l'accident nuclear, la zona segueix contaminada i necessitarà segles per quedar neta. Cada set mesos, els operaris afegeixen una capa de formigó sobre el reactor per evitar noves filtracions.
  3. Riu Citarum, a l'illa de Java, a Indonèsia. Amb una població de nou milions d'habitants vivint a les seves ribes, els residus domèstics i industrials que s'aboquen al riu fan que la contaminació de l'aigua sigui mil vegades més forta que els màxims recomanats per al consum. Tot i això, la població no té més remei que consumir aquesta aigua plena de plom, cadmi, crom i pesticides.
  4. Ciutat de Dzershinsk, a Rússia. Durant l'època soviètica, bona part de la indústria química del país es va situar en aquesta ciutat. També s'hi fabricaven armes químiques. 300.000 tones de residus químics van ser abocats incontroladament des del 1930. És la ciutat més contaminada del món.
  5. En les 25 hectàrees de la població de Hazaribagh, a Bangladesh, hi ha el 90% de les adoberies de pells del país. Cada dia, aquestes adoberies aboquen 22.000 litres de líquids tòxics als rius de la zona.
  6. Kabwe, la segona ciutat més important de Zàmbia. A principis del segle XX es van descobrir mines de plom a la zona, i l'explotació descontrolada d'aquestes mines ha omplert de plom la terra i les aigües de la zona.
  7. Kalimantan, a la part indonèsia de l'illa de Borneo, és una de les zones més riques en or del planeta. El cadmi i el mercuri utilitzats per extreure'l han contaminat la zona.
  8. Riu Matanza-Riachuelo, a l'Argentina. A les seves ribes hi ha més de 15.000 indústries, de les quals la tercera part són químiques i aboquen els residus al riu. Més de 20.000 persones viuen en zones altament contaminades per zinc, plom, coure i níquel.
  9. Delta del riu Níger, a Nigèria. Des que va començar l'extracció de petroli als anys cinquanta, el delta del riu Níger està fortament contaminat per hidrocarburs. 130.000 residents estan exposats a la contaminació i la malnutrició infantil és un 24% més forta que a la resta del país per culpa de la contaminació dels camps agrícoles.
  10. Norilsk, a Rússia. Ciutat industrial fundada el 1935, actualment és la seu de la major foneria de metalls pesats del món. Cada any, 500 tones d'òxid de coure i níquel i dos milions de tones de diòxid de sofre són llençats a l'aire. 

D'aquests deu punts, tres són a l'Àfrica, tres a l'Àsia, tres en territori de l'antiga Unió Soviètica (Rússia i Ucraïna) i un a l'Argentina. Naturalment, no n'hi ha prou en tenir aquests punts lluny de casa per respirar tranquil. La contaminació és un fenomen global que no s'atura a les fronteres i els seus mals ens afecten a tots.

Fonts:
     
    
    
     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.