dimarts, 21 de gener de 2014

Cadires per a tothom


El Consell de Seguretat, l'òrgan de les Nacions Unides encarregat de mantenir la pau i la seguretat entre nacions, té 15 estats membres. D'aquests, n'hi ha cinc de permanents que tenen dret a vetar qualsevol resolució. Són els cinc estats que van guanyar la Segona Guerra Mundial: la Xina, el Regne Unit, França, els Estats Units i Rússia.
A banda d'aquests cinc, n'hi ha deu més que són escollits per l'Assemblea General cada dos anys. Per fer l'elecció i que, aparentment, quedi equilibrat, s'ha dividit el planeta en cinc regions i totes han de tenir representació. Aquestes regions són:
  • Àfrica: tres membres
  • Àsia-Pacífic: tres membres
  • Europa oriental: dos membres
  • Amèrica Llatina i Carib: dos membres
  • Europa occidental i altres (és a dir, el que coneixem com a Occident): cinc membres

Aquest repartiment, però, no té cap proporció ni amb el nombre d'estats ni amb el nombre d'habitants que forma cada unitat regional. Occident, amb menys població i menys estats que la resta, té més cadires que ningú. Vegem-ho.
Al grup d'Àfrica, amb 54 estats membres, i el grup d'Àsia-Pacífic, amb 53, només els corresponen tres cadires. En canvi, al grup d'Occident, amb 28 estats membres (i els EEUU com a observadors), els corresponen cinc cadires.
Pel que fa a població, la relació encara és més desigual. Als països del grup d'Europa occidental i altres hi viuen 546 milions de persones, és a dir, només un de cada 13 habitants del planeta. Ara bé, tenen una de cada tres cadires del Consell de Seguretat de l'ONU. Poc equilibrat, no trobeu?

Fonts:
  1. El Consell de Seguretat de l'ONU: http://ca.wikipedia.org/wiki/Consell_de_Seguretat_de_l%27ONU
  2. Les poblacions dels 28 països del grup Europa occidental i altres l'hem tret de l'anuari de la CIA: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2119rank.html
   
   
    
   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.