dilluns, 25 de novembre de 2013

Inventari nuclear


L'Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), un organisme independent dedicat a la recerca sobre conflictes i armament, ha publicat el seu informe anual.
Entre altres temes, parla de les armes nuclears actives que hi ha al món.
Hi ha vuit països que posseeixen armes nuclears: els Estats Units, Rússia, el Regne Unit, França, la Xina, l'Índia, el Pakistan i Israel. A més, se sospita que Corea del Nord podria tenir entre sis i vuit caps nuclears. En total, l'inventari xifra en 17.270 els caps nuclears que hi ha al planeta, dels quals 4.400 estan actius i desplegats per poder-los fer servir en qualsevol moment.
Els Estats Units i Rússia són, de lluny, les principals potències nuclears. Entre els dos sumen 16.200 caps nuclears, pràcticament el 94% del total. A més, entre els dos disposen de 3.950 caps nuclears actius i desplegats, el 90% del total. La resta de caps nuclears actius són francesos (290) i del Regne Unit (160).
La Xina, l'Índia i el Pakistan estan augmentant el seu arsenal nuclear. Rússia i els Estats Units, al contrari, s'estan desfent de part del seu armament (tot i que estan molt lluny de deixar de ser les potències absolutes en aquest camp).
Podeu llegir la versió catalana resumida de l'informe aquí.

Fonts:
  1. La web del SIPRI: http://www.sipri.org/
  2. El SIPRI Yearbook 2013: http://www.sipri.org/yearbook/2013
  3. Podeu consultar-ne un resum en català de 28 pàgines editat per FundiPau: http://fundipau.org/wp-content/uploads/2013/10/SIPRIYB13SummaryCA.pdf
   
    
    
   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.