dilluns, 14 d’octubre de 2013

Vergogna!Milers de persones han mort en les últimes dècades intentant creuar les fronteres d'Europa. La tragèdia de Lampedusa de fa uns dies és una més, tot i que ha tingut un impacte mediàtic força més intens del que és habitual. Els habitants de l'illa han rebut les autoritats italianes i europees llançant-los un crit: vergogna!
Però al cap d'uns dies una altra notícia fa oblidar aquesta i la tragèdia continua. El clam de lament pels morts s'ha sentit durant una setmana, però ha servit de ben poc. De fet, els partits racistes que demanen mesures encara més dures contra les persones que intentin entrar a Europa prosperen com mai al continent, i a França el Front Nacional de Le Pen encapçala les intencions de vot dels francesos a les europees.
Gabriele Del Grande, autor del blog Fortress Europe, ha fet un completíssim recompte de les notícies que han aparegut a la premsa internacional sobre persones que han mort intentant entrar a Europa. Un petit resum dels seus números:
 

 • Des del 1988, any en què comença el recompte, han mort al llarg de les fronteres europees almenys 19.228 persones (data del recompte: 3 octubre 2013). Naturalment, aquestes són les que han estat trobades i apareixen als mitjans. Les dades reals podrien ser molt més grans. 
 • En el que portem d'any, 551 persones s'han afegit a la llista. 
 • 14.309 persones, tres de cada quatre, han mort ofegades al Mediterrani. 
 • Entre les costes africanes i les espanyoles (incloses les Canàries), s'hi han ofegat 4.899 persones.  
 • 160 persones han mort asfixiades en vaixells de càrrega en què viatjaven amagats amb destí a algun port europeu. 
 • 372 persones han mort asfixiades o aixafades per la càrrega amagats en camions.
 • Com a mínim 1.706 persones han mort per deshidratació intentant travessar el desert del Sàhara, incloses les víctimes de les deportacions fetes pels governs de Líbia, Algèria i el Marroc per castigar els intents de creuar les fronteres europees. 
 • 92 persones han mort intentant creuar la frontera entre Grècia i Turquia per culpa de les mines antipersona que s'hi han instal·lat.
 • 413 persones han mort ofegades en rius de frontera mentre els intentaven creuar nedant. 
 • 114 persones han mort congelades intentant creuar les muntanyes frontereres en ple hivern sense menjar o abric suficient. 
 • 38 persones han estat assassinades a trets per la Guàrdia Civil Espanyola i la policia fronterera marroquina.
 • A la resta de fronteres, els assassinats a trets pugen a 294. 
 • 41 persones han mort congelades quan viatjaven dins del tren d'aterratge d'un avió.

I el recompte de Gabriele Del Grande seguirà mentre no hi posem remei...

Fonts:

 1. El Front Nacional de Le Pen encapçala les intencions de vot dels francesos a les europees: http://www.lemonde.fr/europe/article/2013/10/09/le-fn-en-tete-des-intentions-de-vote-aux-europeennes_3492632_3214.html
 2. Fortress Europe, el blog de Gabriele Del Grande que ha fet el recompte de morts: http://fortresseurope.blogspot.com.es/2006/01/fortaleza-europa.html
 3. El recompte de morts als diaris: http://fortresseurope.blogspot.it/p/la-strage.html
    
     
      

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.