diumenge, 29 de setembre de 2013

Les bicicletes són... per tot l'any!


Els europeus escollim cada cop més la mobilitat activa (anar a peu o en bicicleta) en els trajectes inferiors als 15 km, tot i que encara no és una opció majoritària. Ara bé, les estadístiques diuen que estem començant a canviar. I és probable que un dels motius principals d'aquest canvi sigui la crisi econòmica, que ha disparat l'ús de la bicicleta sobretot als països europeus més empobrits.
A Espanya, per exemple, les vendes de cotxes durant el primer trimestre del 2013 han caigut un 9,8% respecte al mateix període de l'any passat. I si la gent no va en cotxe, ha d'anar en transport públic, caminant o en bicicleta. A l'Europa dels 27, actualment ja es venen dues bicicletes per cada cotxe, xifra que no deixa d'augmentar.
En algunes ciutats com Brussel·les, Londres, Dublín, Estocolm o Sevilla el ciclisme s'ha disparat. Però, tot i així, només en un país europeu (els Països Baixos, naturalment) el nombre de ciutadans que utilitzen la bicicleta com a principal mitjà de transport supera el 30%. A Dinamarca, Suècia i Hongria el percentatge es mou entre el 15 i el 20%. La resta té percentatges molt més baixos, i en 14 països dels 27 (entre els quals hi ha Espanya) no arriba ni tan sols al 5%.
En el cas dels nens, les xifres no són gaire positives. En els últims trenta anys, el percentatge de nens que van a l'escola en bicicleta arreu del món ha caigut del 82% al 14%.
Si analitzem les dades d'ús de la bicicleta a Barcelona, veurem que són força esperançadores. En els últims vuit anys, el nombre de ciclistes a la ciutat ha passat de 30.000 a més de 120.000. És veritat que l'aparició del Bicing el 2007 hi ha contribuït força, però l'ús de la bicicleta privada també s'ha disparat i quasi triplica la xifra de fa vuit anys.
La normalització de l'ús de la bicicleta serveix també per reduir-ne els accidents. Si hi ha més bicicletes, la gent és més conscient i va més en compte. Una prova d'això és que la sinistralitat s'ha reduït. A Barcelona, el 2005 hi havia una taxa d'accidentalitat de 3 per cada 100.000 desplaçaments; set anys més tard s'havia reduït a 1,5.    

Fonts:
  1. El concepte de "mobilitat activa" (active travel): http://en.wikipedia.org/wiki/Active_travel
  2. Dades tretes del número 5 de la revista Ciclosfera: http://www.ciclosfera.com/
  3. Dades de la Federació Europea de Ciclistes (ECF): http://www.ecf.com/press-corner/cycling-facts-and-figures/
  4. Un informe d'Esther Anaya sobre l'ús de la bicicleta a Barcelona: http://bici-vici.blogspot.com/2013/07/les-dades-de-la-bici-barcelona-en-el.html
  5. El Bicing, el servei de bicicletes públiques de Barcelona: http://ca.wikipedia.org/wiki/Bicing
      
      
     
      

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.