dilluns, 28 de gener de 2013

Bombes de dispersió a Síria


Fa un temps vam dedicar un article a les bombes de dispersió, el que en castellà es coneix com a bombas de racimo. Dèiem que, tot i que el 2008 es va aprovar un tractat internacional que prohibeix als 65 països que l'han signat usar, fabricar, vendre, manipular i emmagatzemar aquest tipus de bomba, de tant en tant encara es fan servir. Sobretot, per atemorir la població civil, perquè és un tipus de bomba utilitzada per arrasar  grans extensions de terreny i que no discrimina entre civils i militars.
L'ONG Human Rights Watch ha fet públic un informe en el qual s'acusa el govern sirià d'utilitzar aquest tipus d'armament contra la població civil causant la mort de, com a mínim, onze nens durant un bombardeig el novembre del 2012. I no és la primera vegada que l'organització detecta l'ús d'aquestes bombes a Síria.
Segons l'ONG, Síria no és l'únic país que ha utilitzat aquest tipus de bomba des de la seva prohibició. Com a mínim, la Líbia de Gadafi i Tailàndia també les han fet servir contra la població civil. En el cas de Síria, les bombes van ser fabricades a la Unió Soviètica durant la dècada dels anys setanta.
De moment, 16 governs han condemnat l'ús d'aquest tipus de munició a Síria, entre els quals no hi figura Espanya. Casualitat? O potser té alguna cosa a veure amb el fet que, com explicàvem en l'anterior article sobre les bombes de dispersió, les que va utilitzar Gadafi per bombardejar la població civil líbia estaven fabricades precisament a Espanya? A Saragossa, per ser més exactes, on l'empresa Instalaza té una planta d'armament i on fins el 2008 hi fabricava aquest tipus d'explosiu.
I a veure qui sap qui era el conseller i representant de l'empresa Instalaza durant els anys en què es van fabricar i vendre les bombes a Gadafi? Doncs Pedro Morenés, l'actual ministre de Defensa. Potser per això Espanya no condemna l'atac del règim sirià.

Fonts:
 1. Article de Donant dades sobre les bombes de dispersió: http://www.donantdades.com/2011/11/seguint-una-bomba-de-dispersio.html
 2. Estudi de l'ONG Human Rights Watch sobre l'ús de bombes de dispersió a Síria: http://www.hrw.org/es/news/2012/11/27/siria-hay-pruebas-de-que-varios-ni-os-habr-muerto-por-bombas-de-racimo
 3. Altres atacs de l'exèrcit sirià amb bombes de dispersió: http://www.hrw.org/news/2012/10/23/syria-despite-denials-more-cluster-bomb-attacks
 4. Pedro Morenés, ministre de Defensa espanyol: http://www.lavanguardia.com/politica/20111221/54242635630/pedro-morenes-ministro-defensa.html
    
    
   
   

2 comentaris:

 1. Interessant article. Crec que el terme "bombes de dispersió" és prou clar, molt més que bombas de racimo. Als articles en anglès i castellà no heu afegit el nom en cap altra llengua.

  ResponElimina
 2. Tens raó, Timothy. Quan hem explicat a algun amic de què anava l'article d'aquesta setmana ens hem trobat que pràcticament ningú no sabia què eren les bombes de dispersió, i en canvi les "bombas de racimo" sí que li sonaven. Per això hem optat per fer aquest apunt... que potser no calia.
  Gràcies pel comentari!

  ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.