dilluns, 12 de novembre de 2012

Ni un peix per la borda


No fa massa parlàvem en aquest blog dels problemes de la sobrepesca i de l'extinció dels recursos que ens ofereix l'oceà. Actualment, la situació és desesperada. En els últims 60 anys han desaparegut el 90% dels grans peixos i, si seguim amb aquest ritme, al 2050 s'hauran esgotat totes les pesqueries del planeta.
Es calcula que un 75% dels estocs pesquers mundials estan sobreexplotats. Al Mediterrani, un mar petit i amb molta població, el percentatge puja fins al 87%.
Pel que fa al consum, Espanya és un dels països on es menja més peix. I no és precisament peix de les nostres costes: ens arriba peix de tots els racons del món. Si durant el 2012 només mengéssim el peix que es pot trobar a les nostres costes, el mes de maig ja ens l'hauríem menjat tot.
Així doncs, el nostre consum de peix és superior al que poden produir els mars. Però és que, a sobre, bona part del que pesquem ni tan sols no ho consumim. Hi ha peixos que, un cop pescats, no tenen la mida òptima, o pertanyen a espècies no comercials, o superen la quota de tones que cada vaixell pot pescar d'una mateixa espècie. Tots aquests peixos acaben llençats per la borda, sense vida, al mar.
No estem parlant d'uns quants peixets: es calcula que el 42% del que pesquen els grans vaixells d'arrossegament acaba llançat per la borda un cop mort. Cada any, a Europa es llencen un milió de tones de peix. Es diu aviat!
Per evitar-ho fa uns mesos que s'ha engegat la campanya internacional Ni un peix per la borda, que recull signatures per pressionar la Comissària Europea de Pesca. Aquests dies s'està reformant la política pesquera de la Unió Europea i és important fer pressió per aconseguir regular aquesta barbaritat.
Una dada: mentre que els grans vaixells d'arrossegament desestimen un 42% del que pesquen, les petites embarcacions tradicionals només es desfan d'un 3%. I, a més, donen feina a més gent, preserven tradicions mil·lenàries i practiquen una pesca de proximitat.

Fonts:
  1. Post de Donant dades sobre la pesca del salmó: http://www.donantdades.com/2012/06/el-salmo-nedant-contra-corrent.html
  2. Capítol del programa Latituds del Canal33 sobre la sobrepesca: http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/4310050
  3. Cada any es llença un milió de tones de peix per la borda a Europa: http://sociedad.elpais.com/sociedad/2012/10/17/actualidad/1350491176_920727.html
  4. Els grans vaixells de pesca: http://gustavoduch.wordpress.com/2012/11/07/la-extincion-2/
  5. Campanya Ni un peix per la borda: http://www.niunpezporlaborda.org/
  6. Una web molt interessant sobre les polítiques de pesca de la UE: http://www.fishforthefuture.eu/
    
    
    
    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.