dilluns, 1 d’octubre de 2012

Restaurants km0


A Espanya cada any importem 29.000 milions de quilograms d'aliments. És a dir, més de 700 kg anuals per habitant. Davant la salvatjada mediambiental que això suposa, no fa massa parlàvem en aquest blog de certs moviments que estan apareixent en diversos punts del món que aposten per un retorn al consum de proximitat. Es tracta, en definitiva, de consumir aquells productes que es cultiven o es fabriquen prop de casa, evitant així l'impacte ambiental que suposa el seu transport i reduint els problemes derivats de tenir agricultures de monocultiu als països del Tercer Món.
Aquest moviment ha rebut molts noms: quilòmetre zero (km0), dieta dels 100 quilòmetres (o de les 100 milles), consum local (local food), dieta baixa en CO2 o Locavore són els més coneguts, però n'hi ha més.  
Com qualsevol altre canvi en els nostres hàbits, la implantació del consum local en la nostra vida quotidiana no és fàcil i caldrà temps. Tot i que fa anys que se'n parla, és un canvi que ha dut a terme molt poca gent. Però a poc a poc va augmentant la massa crítica de consumidors que tenen en compte aquests valors a l'hora d'omplir el cistell de la compra.
Un dels actors importants en la implantació d'aquest "nou" model de consum (que no deixa de ser el que tenien els nostres avis) són els restaurants. En els últims anys una bona colla de bars i restaurants s'han sumat a aquest moviment i han fet una feina molt important a l'hora de divulgar-ne les virtuts i fer palès que qualsevol altre model és insostenible. Gràcies als restaurants km0 els ciutadans poden adonar-se que és possible fer una cuina excel·lent (en varietat i qualitat) sense necessitat de portar productes de l'altra punta del món. Des de bars d'entrepans fins a restaurants amb la cuina més sofisticada s'hi han unit.
Quan escollim un restaurant per anar a menjar tenim en compte una sèrie de factors: la qualitat, el preu, la situació, el local, l'amabilitat, l'habilitat dels cuiners, etc. A partir d'ara, potser podríem afegir-hi un nou factor a tenir en compte: que usin productes de consum local. Per ajudar-vos a fer la tria, podeu consultar algun d'aquests webs o llegir guies com aquesta, de Pol·len edicions, que inclou els 33 restaurants que han rebut el guardó Slow Food a Catalunya. Bon profit!

Restaurants km0:

Fonts:
  1. Post de Donant Dades sobre la importació d'aliments: http://www.donantdades.com/2012/05/aliments-del-mes-enlla.html
  2. Post de Donant dades sobre el consum de proximitat: http://www.donantdades.com/2011/08/menjar-sense-fronteres.html
  3. Guia A taula amb km0: http://www.pol-len.cat/products/a-taula-amb-km-0-guia-de-restaurants-km-0-de-catalunya-2012
    
    
    
    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.