dimarts, 9 d’octubre de 2012

Massa crítica: 20 anys reivindicant la bicicleta


Les bicicletes no interrompem el trànsit: som trànsit. Amb aquesta idea al cap, el 25 de setembre de 1992 una cinquantena de ciclistes de San Francisco (EUA) van sortir a pedalar per la seva ciutat tot reivindicant l'ús de la bicicleta. La idea havia sortit després que un grup d'amics veiessin el documental The Return of the Scorcher de Ted White, on s'explicava que en algunes ciutats de la Xina on les normes de circulació no es respecten massa els ciclistes s'esperen als semàfors fins a ser uns quants i poder creuar les grans avingudes com un sol vehicle.
En sociologia es fa servir l'expressió massa crítica per denominar la quantitat mínima de persones necessàries perquè s'esdevingui qualsevol fenomen. És una idea treta de la física i que aquest grupet de ciclistes de San Francisco van adoptar per batejar el seu moviment. La idea és senzilla: un munt de ciclistes queden un cop al mes per passejar per la ciutat en bicicleta tots junts. Senzillament això: no és una manifestació, ni es talla el trànsit, ni hi ha cap confrontació entre ciclistes i cotxes o entre ciclistes i policia. Senzillament, es vol acostumar la resta de ciutadans a la idea que les bicicletes hi són per quedar-se i que tenen dret al mateix respecte que la resta de vehicles. És un esdeveniment festiu, pacífic i, sovint, familiar. 
El fenomen va explotar ràpidament. Al cap d'un any ja eren més de mil els ciclistes que participaven a les pedalades de San Francisco i actualment té lloc a prop de 400 ciutats de tot el món. Si vols saber si a la teva ciutat n'hi ha, consulta-ho en aquest web.
El mes passat va fer vint anys de la primera massa crítica, però no en fa tants que podem parlar, realment, de "massa crítica". Cada any hi participa més gent i cada cop hi ha més ciutadans, ciclistes o no, que entenen que la bicicleta no és només una joguina per a nens o un hobby de cap de setmana sinó que és un vehicle alternatiu més saludable, més econòmic i més respectuós amb el medi ambient que qualsevol altre.
Pedala cada dia, celebra-ho un cop al mes!

Fonts:
  1. El documental The Return of the Scorcher (en anglès): http://www.youtube.com/watch?v=gF-ddhcnT-s
  2. Què vol dir "massa crítica": http://es.wikipedia.org/wiki/Masa_cr%C3%ADtica_%28sociodin%C3%A1mica%29
  3. On serà la propera?: http://criticalmass.wikia.com/wiki/List_of_rides   
   
    
    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.