diumenge, 5 d’agost de 2012

El linx ibèric


De les quatre espècies de linxs que hi ha a tot el món, tres gaudeixen d'una salut relativament bona i es poden trobar en àmplies extensions de territori de l'hemisferi nord. Però la quarta, el linx ibèric (lynx pardinus), és el felí més amenaçat del món. Els dos o tres centenars d'individus que queden al planeta es reparteixen per alguns parcs naturals del sud i l'oest de la península Ibèrica. 
Com passa amb molts grans mamífers amenaçats, s'ha convertit en una icona. A Espanya, especialment, ho és des que a finals dels anys vuitanta es va fer el primer cens científic i es va veure que la població de linxs era, com a molt, de 1.200 exemplars, amb només 350 femelles reproductores. En ser conscients del perill en què es trobava l'espècie, van començar una sèrie de campanyes per tal de salvar-lo i el linx es va convertir en protagonista de la major part de programes de televisió, radio, llibres i enciclopèdies dedicats a la fauna ibèrica. Actualment, la imatge del linx està tan associada a l'amenaça d'extinció que es fa servir per campanyes que no tenen res a veure amb aquest animal. Semblava, doncs, que hi posaríem remei.
Però la situació d'aquest felí va empitjorar.
A mitjan dels anys vuitanta va aparèixer a la Xina la malaltia hemorràgica viral del conill, que no va trigar a estendre's pel planeta i empastifar poblacions a tot arreu... A Itàlia, per exemple, va comportar la mort del 80% de les cries de conill de granja. I què té a veure això amb el linx? Doncs que el conill salvatge suposa entre el 90 i el 100% de la dieta d'aquest felí, i que la mort de grans poblacions de conills va comportar de desaparició del linx de moltes zones on era tradicionalment abundant. Resultat: a principis del segle XXI només quedaven entre 84 i 143 individus de més d'un any a tot el món.
En aquesta última dècada s'han dut a terme molts programes i hi ha hagut inversions per evitar l'extinció del linx ibèric. Gràcies a aquests esforços, la població s'ha triplicat i la superfície on es troba aquest mamífer s'ha duplicat. A banda, s'ha aconseguit una població d'un centenar d'exemplars en captivitat per fer-los criar i tornar-los a deixar en llibertat. Però el futur del linx penja d'un fil. Estem a punt de perdre un tresor.

Fonts:
  1. El linx ibèric: http://ca.wikipedia.org/wiki/Linx_ib%C3%A8ric
  2. El felí més amenaçat del món: http://www.iberianature.com/material/documents/LynxBrief12E.pdf
  3. Primer butlletí de WWF sobre el linx ibèric: http://awsassets.wwf.es/downloads/lince_online_newsletter_2.pdf
  4. La malaltia hemorràgica viral del conill: http://www.veterinaria.org/revistas/vetenfinf/conejos/EHVC.htm
  5. Campanya de l'Església en contra de l'avortament que utilitza la imatge del linx: http://www.cadenaser.com/sociedad/articulo/conferencia-episcopal-lanza-nueva-campana-aborto/csrcsrpor/20090316csrcsrsoc_3/Tes

     
     
     
     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.