diumenge, 10 de juny de 2012

Aconseguirem posar les armes sota control?


Ara fa un any vam dedicar un article del nostre blog a la campanya internacional Armes sota control. No és una campanya qualsevol: probablement és un dels passos més importants que ha fet la nostra espècie per aconseguir un món en pau. I el moment decisiu d'aquesta campanya, després de quasi deu anys de camí, és aquest juliol, quan la Conferència Diplomàtica sobre el Tractat Mundial de Comerç d'Armes ha de decidir si tira endavant amb aquest tractat.
Per què no hi ha normes internacionals que regulin el comerç d'armes? Aquesta pregunta, sorgida d'un grup de premis Nobel de la Pau a finals dels anys 90, va cristal·litzar el 2003 en la campanya Armes sota control impulsada per associacions de la societat civil com ara Amnistia i Oxfam.
Per culpa de la falta de lleis, els traficants d'armes venen les seves porqueries arreu del món, fins i tot en països on es violen els drets humans més elementals. Gràcies a la impunitat d'aquest comerç, una de cada deu persones té una arma i cada any es fabriquen 12.000 milions de bales, suficients per matar dues vegades a tots els habitants del planeta. I no és només una amenaça: cada dia moren 2.000 persones per culpa d'aquest comerç.
Si disposéssim d'un tractat internacional que regulés la venda internacional d'armament podríem aturar les transferències d'armes i municions quan hi hagi el risc que es puguin usar en violacions dels drets humans, per cometre genocidis o per perpetuar la pobresa. Un tractat així obligaria a governs com el d'Espanya, fortament implicats en el comerç mundial d'armes, a rendir comptes davant la llei internacional.
La campanya, de moment, ha sigut efectiva. El 2006, un cop convençut Kofi Annan, llavors Secretari General de l'ONU, 153 estats van votar a favor de redactar un tractat sobre el control d'armes. Només un país s'hi va oposar: els Estats Units. Aquest juliol hi ha la votació definitiva, i la societat civil ha d'exercir pressió per contrarestar la pressió del lobby armamentístic.
Totes les campanyes són importants, però en aquesta ens hi juguem el futur de milions de persones. Aquestes setmanes cal que tothom posi el seu granet de sorra per fer realitat aquest tractat. Fes pressió, parla'n amb els amics, informa't sobre el que implica el tractat i, si no ho has fet encara, signa aquí per donar suport a la campanya.

Fonts:

  1. Article de Donant dades sobre la campanya Armes sota control:  http://www.donantdades.com/2011/05/la-societat-civil-reclama-posar-les.html
  2. El web de la campanya: http://www.controlarms.org/home/es
  3. Conferència Diplomàtica sobre el Tractat Mundial de Comerç d'Armes: http://www.un.org/disarmament/convarms/ATTPrepCom/
  4. Recursos sobre el Tractat: http://www20.gencat.cat/portal/site/icip/menuitem.a0d8dad669f5ec7556159f10b0c0e1a0/?vgnextoid=34a4ea341fe60310VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=34a4ea341fe60310VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default
  5. Signa aquí per recolzar la campanya Armes sota control: http://www.fundacioperlapau.org/tca/signa.php
    
    
     
    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.