diumenge, 13 de maig de 2012

La indústria militar espanyola


En els últims mesos hi ha hagut retallades a pràcticament tots els apartats dels pressupostos generals de l'Estat. Però mentre que el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat ha patit una retallada del 13,7% i el d'Educació, Cultura i Esports del 21,2%, el Ministeri de Defensa només ha retallat el seu pressupost en un 8,8%.
Naturalment, per justificar-ho es parla de la defensa nacional, que no podem deixar de banda, com si deixar sense educació i sanitat de qualitat als ciutadans no fos més perillós que una poc probable invasió estrangera. Fins i tot Fernando García Sánchez, cap de l'Estat Major de la Defensa (màxima autoritat militar després del rei), afirmava en una entrevista a principis d'abril que la principal amenaça que pateix Espanya en aquests moments és la crisi econòmica.
L'altre gran argument que es fa servir per justificar les poques retallades en Defensa és la importància econòmica de la indústria armamentística espanyola i el fet que dóna feina a molta gent, i que per tant seria contraproduent posar pals a les rodes del sector si volem sortir de la crisi. Però com demostra l'estudi El complejo militar-industrial. Un parásito en la economía española del Centre d'Estudis per la Pau JM Delàs, aquesta indústria no només no té massa pes en el total de la producció del país sinó que contribueix a agreujar la crisi econòmica. Vegem-ho.
La indústria militar espanyola va facturar, l'any 2009, 6.560 milions d'euros. Són molts diners, però només suposa un 1,24% del total de la producció industrial de l'estat. Pel que fa a l'exportació d'armes espanyoles, que tan mal ha fet en les poblacions civils d'uns quants països, només suposen un 0,6% del total de les exportacions espanyoles. Vaja, que l'eliminació d'aquesta indústria tampoc no seria tan traumàtica per les nostres butxaques, i a canvi suposaria desfer-se d'un sector que agreuja les injustícies al món i contribueix a augmentar les diferències entre rics i pobres. Pel que fa als treballadors que perdrien la feina, només són 29.000, un 1,1% dels treballadors de la indústria espanyola.
A canvi, aquest sector suposa una important font de despeses per als ciutadans. El Ministeri de Defensa (i, per tant, tots nosaltres) deu a la indústria militar 37.000 milions d'euros, que no pot pagar i que contribueixen a fer gran el forat del dèficit públic.
I qui són, aquestes empreses? D'empreses que subministren armament i serveis al Ministeri de Defensa n'hi ha prop de 500, però 4 d'elles, sumades, representen el 75,4% del total de la facturació militar:
 • Navantia, que fa els vaixells de guerra de l'armada.
 • EADS-Casa, dedicada a l'aeronàutica militar.
 • Santa Bárbara / General Dynamics, especialitzada en armes lleugeres i pesades per a l'exèrcit de terra.
 • INDRA, especialitzada en els components electrònics i de noves tecnologies de l'armament.

Acabem l'article amb les propostes dels autors de l'estudi per tal de reduir l'impacte negatiu de la indústria militar sobre l'economia espanyola. En primer lloc, reduir el nombre de soldats de l'exèrcit espanyol per tal de retallar la despesa d'armament; en segon lloc, paralitzar la compra de més material; en tercer lloc, no donar més crèdits en I+D militar a les empreses del sector; i per acabar, ajudar a reconvertir la indústria militar en civil per no perdre els llocs de treball ni les fàbriques. En altres paraules: convertir la indústria militar espanyola en alguna cosa útil.

Fonts:
 1. Les retallades a cada ministeri: http://www.lavanguardia.com/economia/20120330/54279837412/todos-recortes-ministerios.html
 2. Entrevista a Fernando García Sánchez, cap de l'Estat Major de la Defensa: http://www.abc.es/20120304/espana/abci-entrevista-jemad-201203040008.html
 3. Informe El complejo militar-industrial. Un parásito en la economía española del Centre d'Estudis per la Pau JM Delàs: http://www.centredelas.org/index.php?option=com_content&view=article&id=905%3Ainforme-sobre-el-complejo-militar-industrial-espanol&catid=52%3Ainformes&Itemid=85&lang=es#.T6IoXvJZpbM.twitter
 4. Post de Donant dades sobre l'exportació de bombes de dispersió a la Líbia de Gaddafi: http://www.donantdades.com/2011/11/seguint-una-bomba-de-dispersio.html
 5. Navantia: http://es.wikipedia.org/wiki/Navantia
 6. EADS-Casa: http://ca.wikipedia.org/wiki/Construcciones_Aeron%C3%A1uticas
 7. General Dynamics/Santa Bárbara: http://es.wikipedia.org/wiki/Santa_B%C3%A1rbara_Sistemas
 8. Indra: http://es.wikipedia.org/wiki/Indra_Sistemas
   
   
   
    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.