diumenge, 29 d’abril de 2012

Algunes dades sobre l'economia submergida a Espanya


L'economia submergida és el conjunt d'activitats econòmiques que no passen pel controls fiscals i que, per tant, no paguen impostos. Aquí s'hi han de comptar tant les activitats legals que evadeixen impostos com les il·legals, que naturalment es duen a terme clandestinament.
I precisament perquè aquestes activitats no es registren enlloc, són difícils de quantificar, i ni el Ministeri d'Economia, ni el d'Hisenda, ni l'Agència Tributària en tenen xifres oficials. Tot i això, universitats, ministeris, bancs, agències estatals, instituts d'estudis econòmics i socials o comissions de la UE no paren de publicar les seves estimacions sobre el que suposa aquest tipus de frau.
El juliol del 2008, just abans que explotés la bombolla immobiliària i comencés la crisi actual, el sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda (GESTHA) va publicar un informe molt interessant on s'intentava posar una mica d'ordre al ball de xifres sobre l'economia submergida espanyola provinents de totes aquestes fonts. De l'informe, en volem destacar dues dades principals.
La primera és que, de les 4.017 persones que el 2004 tenien un patrimoni de més de 10 milions d'euros, només 727 el declaraven. La resta, 3.290, no ho feien. És a dir, un 82%. Això no vol dir que l'economia submergida sigui només cosa de les grans fortunes, naturalment. De fet, és un tipus de frau absolutament transversal: el practiquen des dels milionaris que desvien els seus diners als paradisos fiscals fins als microeuristes que treballen en negre o que manipulen factures per no declarar tot el que ingressen.
La segona dada important és l'estimació del que suposa l'economia submergida sobre el total del PIB espanyol. Les dades van des del 20% que dóna el Ministeri de Treball (any 2004) fins al 25% de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) de l'any 2005. Al mig, un estudi de la Comissió Europea que la situa al 22% (any 2002), només superada per Grècia, amb un 30%. Molt lluny del 2% dels Països Baixos o l'1,5% d'Àustria. Segons aquesta estimació, l'economia submergida a Espanya té un volum de 241.465 milions d'euros. Per fer-nos una idea: és 2.500 vegades el que es retallarà en educació a Extremadura el proper any.
Us imagineu el que es podria fer si aquests diners, que representen entre una quarta i una cinquena part del PIB, es declaressin i paguessin els impostos pertinents?

Fonts:
L'evasió fiscal: http://www.paraisos-fiscales.info/evasion-de-impuestos.html
GESTHA, el sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda: http://gestha.es/?seccion=actualidad&num=176
L'estimació de l'economia submergida segons GESTHA: http://www.gestha.es/archivos/informacion/monograficos/gestha_ucm/2008/ponencia-el-escorial-julio2008.pdf
Les retallades en l'educació a Extremadura: http://www.hoy.es/20120423/local/plataforma-educacion-publica-estima-201204231252.html
    
    
    
    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.