diumenge, 22 de gener de 2012

Les ciutats més verdes del món

Foto original d'Ángel Hernández Gómez

En general, a tots ens agraden els rànquings. Són una manera superficial i simplista de conèixer la realitat, d'acord, però sovint serveixen per trencar esquemes i prejudicis. Avui us en volem presentar un de molt interessant, elaborat pel Programa de les Nacions Unides pels Assentaments Humans (UN-Habitat) en col·laboració amb la multinacional alemanya Siemens: l'Índex de ciutats verdes.
[Nota pels lectors més primmirats: és veritat que l'expressió "multinacional alemanya"és un oxímoron, però que empreses com Siemens patrocinin estudis sobre medi ambient tampoc no és un gran exemple de coherència]
L'estudi té en compte vuit punts per decidir l'estat de salut mediambiental d'una ciutat: les emissions de CO2, les condicions de salubritat, l'ús del sòl i el tipus d'edificació, els transports, la qualitat de l'aigua i de l'aire, la gestió de residus i les polítiques mediambientals que aplica l'administració. Recopilant aquestes dades s'han elaborat llistats de les ciutats més grans de cada continent i s'han classificat de més netes a més brutes. Llàstima que només en dos continents (Europa i Amèrica del Nord) els valors siguin numèrics, cosa que fa impossible comparar ciutats de continents diferents. A més, les dades de les ciutats d'Oceania encara no han aparegut (tot just fa un mes que s'han publicat les d'Àfrica), i ens quedem amb les ganes de saber què passa, per exemple, a Auckland i Wellington, les ciutats més grans de Nova Zelanda, que sempre acostumen a estar dalt de tot en aquest tipus de rànquings. Amb tot, és molt interessant entrar al seu web i donar-hi un cop d'ull.
A l'Àfrica, les ciutats més verdes són Accra (Ghana), Ciutat del Cap (Sud-àfrica) i Casablanca (el Marroc), situades una a cada punta del continent. Les ciutats menys verdes són Dar es Salaam (Tanzània) i Maputo (Moçambic).
A Europa, per contra, les ciutat més verdes sí que estan en una zona concreta del continent, i us podeu imaginar on: Copenhaguen, Estocolm i Oslo. No falla. I les menys verdes també segueixen els patrons habituals: Kiev, Sofia i Bucarest. Madrid està a la posició número 12, just per sota de París i Londres i per sobre de Roma i Varsòvia.   
A l'Àsia, la ciutat més verda amb diferència és Singapur, seguida d'Hong Kong i Osaka. Les més brutes són Karachi (Pakistan), Bengaluru (Índia) i Hanoi (Vietnam).
A l'Amèrica Llatina, de les cinc ciutats més verdes, quatre són del Brasil: Curitiba, Belo Horizonte, Brasília i Rio de Janeiro. L'altra, que és la tercera del rànquing, és Bogotà. Les ciutats menys verdes del continent són Guadalajara, Lima i Buenos Aires, que encara que sembli un acudit fàcil treu molt mala nota en la qualitat de l'aire. 
Per últim, als EUA i al Canadà la ciutat més verda és San Francisco seguida de Vancouver, una de cada país. Les més brutes, Detroit, Saint Louis i Cleveland.

Fonts:
  1. Web d'UN-Habitat presentant les dades sobre Àfrica de l'Índex: http://www.unhabitat.org/content.asp?cid=9584&catid=26&typeid=11&AllContent=1
  2. Índex de ciutats verdes: http://www.siemens.com/entry/cc/en/greencityindex.htm
  3. Un oxímoron: http://ca.wikipedia.org/wiki/Ox%C3%ADmoron
   
     
     
     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.