diumenge, 10 de juliol de 2011

Esportistes milionaris... i no tant


Cada any apareixen als diaris i televisions informacions sobre les xifres escandaloses que guanyen els esportistes d'elit. És un bon exemple per parlar de les diferències entre els més rics i els més pobres d'aquest planeta, i per fer comparacions com per exemple aquesta: Tiger Woods, l'esportista més ben pagat del món, el 2010 va cobrar 90,5 milions de dòlars, que són 5.356 vegades el salari mínim anual d'un treballador de Califòrnia, on va néixer el jugador de golf. 
Però les diferències no s'acaben aquí. També entre els esportistes més ben pagats hi ha diferències importants segons el país d'on vinguin. En aquesta taula, que mostra el que cobra l'esportista més ben pagat de cada país (on només es té en compte el que guanyen per competir, no el que ingressen per publicitat, empreses pròpies, etc.) hi trobem una dada molt curiosa: la dels esportistes dels països pobres. Misdongarde Betoligar, un futbolista del Txad que juga al FK Metalac de Sèrbia, és l'esportista més ben pagat del seu país. Cobra 21.500 dòlars l'any, que al canvi d'avui són 14.900€. És a dir, que pràcticament és un mileurista. I encara és més evident el cas de Santosh Sahukhala, un futbolista del Nepal que juga en un equip del seu país i, tot i ser l'esportista nepalès més ben pagat del món, guanya 5.842€ l'any. No són, precisament, milionaris, i quan els comparem amb els seus col·legues occidentals les diferències són gegants. Però... i si ho comparem amb la resta de ciutadans del seu país? Al Nepal, el salari mínim anual és de 55.200 rúpies nepaleses, que al canvi d'avui són 531€. I un treballador qualificat guanya 59.400 rúpies, uns 572€ anuals.
Les diferències entre els salaris dels països rics i els països pobres són evidents, però a tot arreu hi ha una desproporció entre el que guanyen els esportistes d'elit i el que guanya, per exemple, un mestre d'escola. Potser és aquí on tenim el problema.

Fonts:

  1. Tiger Woods: http://en.wikipedia.org/wiki/Tiger_Woods
  2. El salari mínim a Califòrnia: http://www.dol.gov/whd/minwage/america.htm#California
  3. L'esportista més ben pagat de cada país (només es té en compte el que guanyen per competir, no els diners de publicitat, etc.): http://sports.espn.go.com/espn/news/story?id=6391145
  4. Salari mínim a Nepal: http://www.minimum-wage.org/international/en/Nepal
 
 
 
 

2 comentaris:

  1. Aquí a espanya fins fa res teniem la Llei Beckham, una injusta llei que feia que els futbolistes estrangers que cobraven una morterada paguéssin impostos com si cobressin 18000€... http://joanherreratorres.blogspot.com/2009/11/sobre-la-llei-becham.html

    ResponElimina
  2. És molt bèstia que existís una llei així, i encara més que costés tant canviar-la! Gràcies pel comentari!

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.