diumenge, 17 d’abril de 2011

D'on és la teva rosa de Sant Jordi?


Fa mil·lennis que els humans apreciem la bellesa de les flors i és per això que en la majoria de cultures regalar flors és un acte molt apreciat i amb un fort contingut simbòlic. A Catalunya, per exemple, el 23 d'abril, diada de Sant Jordi, hi ha la tradició de regalar una rosa: el 2010 se'n van regalar sis milions només en aquell dia. 
D'on surten, totes aquestes roses? En el cas de Sant Jordi, el 82% de les roses són importades, principalment de Colòmbia, Equador i Kenia. És probable que els percentatges en la resta de festes on es regalen flors no siguin molt diferents.
Sabem que vivim en un món globalitzat i que les matèries primeres d'un país es transformen en un altre que està a l'altra punta del planeta per anar-los a vendre en un tercer. Però això té un preu i sovint no en som prou conscients. Fixem-nos en les roses de Sant Jordi; el fet que siguin cultivades a l'altra punta de món comporta una sèrie d'inconvenients:

Inconvenients ecològics: naturalment, transportar les flors d'un país a l'altre suposa una despesa de combustible important, sobretot si tenim en compte que les roses fresques viatgen en avió. Però, a més, com que s'han de mantenir en bon estat durant tot el viatge sovint són tractades amb pesticides i agrotòxics que contaminen les aigües i la terra on es cultiven.
Inconvenients laborals: els desmesurats costos del transport fan que aquestes flors, perquè siguin competitives als mercats internacionals, siguin cultivades per treballadors explotats en condicions laborals pèssimes.
Inconvenients per a l'agricultura local: els monocultius de flors (o de qualsevol altra cosa) acostumen a arrasar la resta de l'agricultura local, cosa que obliga els agricultors a comprar el menjar fora per comptes de cultivar-lo ells. Els monocultius mai no han tret cap agricultor de la pobresa, al contrari.

Hem de deixar de regalar-nos flors? No. Regala roses si vols, però assegura't que les han cultivat els agricultors d'allà on vius.
Fonts:
  1. Diada de Sant Jordi: http://ca.wikipedia.org/wiki/Diada_de_Sant_Jordi
  2. Sis milions de roses l'any 2010: http://www.3cat24.cat/noticia/629765/catalunya/Els-floristes-catalans-esperen-vendre-6-milions-de-roses-aquest-Sant-Jordi-un-10-mes
  3. Article de Veterinaris Sense Fronteres sobre les roses de Sant Jordi: http://www.veterinariossinfronteras.org/news/2010/04/22/0002

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.