diumenge, 20 de març de 2011

115 mil·límetres de perímetre


Associem les imatges de nens amb malnutrició aguda severa (SAM, per les seves sigles en anglès) amb els països africans, però de fam infantil n'hi ha a molts altres països i en alguns casos fins i tot està més estesa que a l'Àfrica. A l'Índia, per exemple, el 6,4% dels menors de cinc anys pateixen SAM, més del doble que a l'Àfrica, on són un 3%. Dit en percentatges la xifra pot semblar baixa, però un 6,4% dels menors de cinc anys de l'Índia suposen més de 8 milions de nens malnodrits; i a aquests cal sumar la resta dels nens que, tot i que menys severa, també  pateixen fam i malalties associades a la fam.
Per saber el grau de malnutrició que pateix un nen s'utilitzen diversos criteris, i un dels més freqüents és mesurar el perímetre de l'avantbraç: es considera que un nen pateix SAM quan fa menys de 115 mil·límetres de perímetre. Es fa difícil d'imaginar: en la imatge podeu veure unes quantes coses que també fan uns 115 mil·límetres de perímetre.
Sabem que tenim els mitjans suficients per eradicar la fam al món, i que per tant el que cal només és voluntat política: posar aquest problema a dalt de tot de les llistes de prioritats dels governs, al costat de l'educació universal. En el cas concret de la SAM caldria, a més, que els governs com el de l'Índia la reconeguessin com una malaltia que pot ser combatuda amb un tractament específic, i així podríem abordar-la amb campanyes com la de la malària o la tuberculosi i no deixar-la en mans de comissions d'estudi del Banc Mundial. Amb els recursos que tenim avui en dia, qualsevol mort per culpa de la fam que es produeix al nostre planeta hauria de ser considerada com un assassinat.
(Abans d'acusar-nos de radicals, tingueu en compte que l'última frase és de Jean Ziegler, un peix gros de l'ONU i antic membre del parlament federal suís).
Fonts:
  1. Journal of the Indian Academy of Pediatrics. Nº8 volume 47 august 2010. Número especial: Severe Acute Malnutrition-UNICEF: http://www.indianpediatrics.net/aug2010/current.htm
  2. Post de Donant Dades sobre el que costaria eradicar la fam al món: http://www.donantdades.com/2010/11/que-costaria-acabar-amb-la-fam-al-mon.html
  3. Qui és Jean Ziegler: http://es.wikipedia.org/wiki/Jean_Ziegler

1 comentari:

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.