diumenge, 13 de febrer de 2011

Selves de bastonets

Fa més de tres mil·lennis que en algunes zones d'Àsia es menja amb bastonets, i des de fa un temps, amb l'expansió de les cuines asiàtiques per la resta del planeta, es pot veure aquest tipus d'utensilis a qualsevol racó del món. De bastonets n'hi ha de plàstic, de metall i de fusta i, com els coberts occidentals, poden ser reutilitzables o d'un sol ús. Els més nombrosos són els bastonets de fusta, que normalment se solen llençar després de l'àpat.
Fa unes setmanes, Greenpeace va dur a terme una campanya a la Xina perquè els seus habitants deixin d'utilitzar aquest tipus de bastonets i es passin als reutilitzables. Exageració? Si fem quatre números veurem que no, ni molt menys.
Només a la Xina l'any 2009 es van fabricar 57.000 milions de parells de bastonets de fusta d'un sol ús. Comptant que la població del país és de més de 1.300 milions de persones, això vol dir que cada habitant va llençar una mitjana de 43 parells de bastonets l'any, quasi un parell per setmana. Són molts bastonets, i és molta la fusta necessària per fabricar-los: exactament, 3,8 milions d'arbres. I això pel que fa a la Xina; a la resta del món també usem grans quantitats de bastonets de fusta que, un cop utilitzats, van a parar a les escombraries. No és la fi del món, però potser ens ho podríem estalviar per ajudar a frenar la desforestació del planeta, que actualment és d'uns 130.000 km2 anuals, una superfície com la de Grècia.   
Fonts:
  1. Campanya de Greenpeace a la Xina: http://www.greenpeace.org/eastasia/news/chopsticks-trees
  2. Vídeo sobre la campanya: http://www.youtube.com/watch?v=diP-tjkuZmw
  3. Desforestació del planeta: http://www.greenfacts.org/es/recursos-forestales/l-2/2-importancia-deforestacion.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.