diumenge, 9 de gener de 2011

Cervesa d'ampolla o de barril?


Hi ha qui té molt clar que prefereix la cervesa de barril a la d'ampolla (o al revés) però hi ha molta gent a qui això no li importa massa sempre que la cervesa estigui ben fresca. A tots aquests, potser els següents càlculs us fan inclinar la balança i convertir-vos en defensors de la cervesa de barril.
Un barril estàndard conté 30 litres de cervesa. Comptant que de cada barril es perd entre mig litre i un litre quan servim les copes, de cada un en podem treure un promig de 88 copes de 330 ml, que és l'equivalent d'una mitjana. Un barril té una vida útil d'uns deu anys, i tot i que durant aquest temps es pot reomplir tantes vegades com es vulgui, normalment es reomple unes sis vegades l'any. Resumint: de cada barril se’n poden servir 5.280 canyes de la mida d'una mitjana.
Ara passem a les ampolles. Una ampolla de cervesa de 330 ml es pot reomplir (un cop neta i tractada de nou a la planta d'embotellament) fins a 7 vegades, tot i que quasi sempre es trenca abans. La mitjana són 5 vegades. Això vol dir que cada barril equival a 1.056 ampolles de cervesa reomplertes cinc vegades.
Per últim, fem un petit càlcul de la cervesa que beurem al llarg de la vida, cosa difícil perquè no hi ha dues persones que tinguin exactament els mateixos hàbits. Però em sembla raonable estimar que algú que sigui amant de la cervesa però sense problemes d'alcoholisme pot beure una ampolla o copa al dia, tot i que sovint acumuli les de tota la setmana en els dos últims dies. Aquest bevedor estàndard, que beurà 365 cerveses l'any, en 50 anys n'haurà begut 18.250, uns 6.083 litres.
Mirem-nos-ho d'aquesta manera. En tota la vida, un bevedor de cervesa estàndard que opti per la cervesa d'ampolla haurà consumit unes 3.650 ampolles de vidre (cadascuna reomplerta i rebeguda cinc vegades); un bevedor que opti pel barril haurà consumit uns tres barrils i mig (reomplerts i rebeguts seixanta cops cada un). Imagineu una muntanya de residus feta amb 3.650 ampolles de vidre i, al costat, tres barrils i mig de cervesa.
La conclusió és evident: l'impacte ecològic del bevedor de cervesa de barril és molt menor. Si realment t'és igual... l'opció és clara!

Fonts:
Per fer aquests càlculs hem enviat un petit qüestionari a una dotzena d'empreses cerveseres. Els raonaments els hem fet al voltant d'una taula de bar amb una cervesa a la mà. De barril, naturalment.

2 comentaris:

 1. Bones! Vaig llegir aquest article fa temps i ara me'l rellegia ja que va sorgir la conversa fa uns dies...

  Aviam, ho veig força clar, però tinc uns dubtes.. El vidre no es recicla? és a dir, que un cop s'acabi la vida útil de l'ampolla, no acabarà "triturada"?

  I del barril, què se'n fa? I del procés de fabricació de cada un? Farà falta molta aigua per construir una ampolla i per construir un barril, no?

  Bé, no sé em falta tot el procés per saber realment si és molt millor o no tant millor una cosa que l'altra ;)

  salut!

  ResponElimina
 2. Sobre els dubtes del comentari anterior: tant el barril (que és de metall) com l'ampolla (que és de vidre) es reciclen completament. Però el fet que un objecte es recicli no vol dir que no contamini, perquè el procés de reciclatge necessita molta energia (i aquesta s'acostuma a aconseguir majoritàriament cremant algun tipus de combustible). A més, per reciclar cal transportar (del bar/casa a la planta recicladora, d'allà a la fàbrica d'ampolles o barrils i d'allà a l'embotelladora) i això és una nova despesa en combustible i una altra font de contaminació.
  A partir d'aquí, quants més envasos calgui reciclar, més contaminaràs i més energia desperdicies, i per tant el barril és clarissimament més ecològic que l'ampolla. Tot això sense comptar, com dius al teu comentari, les grans quantitats d'aigua i altres productes que calen per tot el procés.

  És important tenir present que el fet de reciclar és molt important i és un gran avenç respecte a models anteriors, però que també comporta un cost (menor que crear de nou, d'acord).

  Un argument més: quasibé el 100% dels barrils tornen a les embotelladores i es reomplen i reciclen, però moltes ampolles es trenquen i acaben als contenidors de rebuig.

  ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.