diumenge, 19 de desembre de 2010

Corrupció pública i corrupció privada

 
                                                                                                Oriol Bosch
El passat 9 de desembre es va celebrar el Dia Internacional contra la Corrupció. Coincidint amb aquesta data, l'Oficina Antifrau de Catalunya va publicar l'enquesta La corrupció a Catalunya: percepcions i actituds ciutadanes. És el primer cop que es publica un treball tan complet en aquest país, i s'hi poden trobar dades molt interessants.
Una de les coses que més crida l'atenció d'aquesta enquesta és que els ciutadans es mostren molt intransigents amb la corrupció política però bastant més permissius amb la corrupció empresarial i la petita corrupció de cada dia. Per exemple, el 85% dels enquestats creuen que la corrupció està molt o bastant estesa als partits polítics i un 21,7% diu que el motiu principal que porta a algú a presentar-se a un càrrec polític és l'enriquiment personal, però en canvi només un 57% de la població considera que el fet que un metge de la sanitat pública faci un viatge pagat per un laboratori farmacèutic és una conducta corrupta.
En aquesta mateixa línia, el 59,4% creu que, en casos de corrupció entre l'administració pública i l'empresa privada, el principal responsable és l'administració.
A més, per desgràcia, els ciutadans perceben que la lluita per la transparència és inútil: un 44% creu que la corrupció és inevitable i un 74% pensa que tots tenim un preu. El tenim?

Fonts: 
  1. Dia Internacional contra la Corrupció: http://www.un.org/depts/dhl/spanish/events/anti_corruption/index.html
  2. Oficina Antifrau de Catalunya: www.antifrau.cat
  3. Enquesta La corrupció a Catalunya: percepcions i actituds ciutadanes: http://www.antifrau.cat/images/stories/documentos/publicacions_estudis/resultats_enquesta_2010.pdf
  4. Grup GRIS – Grup de Reflexió Indústria-Sanitat: http://www.grupgris.org/
 

2 comentaris:

  1. ui sí, quan pregunten sempre ens preocupa la corrupció política, malgrat tot venen eleccions i votem l'únic partit amb sospites corroborades per l'agència tributària de finançament il·legal, de comissions en l'adjudicació de grans infraestructures.. quina vergonya.

    ResponElimina
  2. És veritat, hi ha una unanimitat instal·lada que només es fixa i critica la corrupció política. Però poca gent parla de la corrupció dels metges receptant fàrmacs de marca i menys encara, dels mestres que canvien cada any de material escolar. A més de metges, també hi ha mestres (o caps d'estudis) que tenen les vacances familiars pagades a Cancún a compte de les editorials (subvencionades) de material escolar. Però aquesta corrupció no compta...

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.