dilluns, 27 de setembre de 2010

La petjada ecològica d'un viatge en avió


Totes les nostres accions, començant per respirar, tenen un impacte sobre el medi ambient. Produir aliments, desplaçar-se, vestir-se, tenir una casa o escalfar-se repercuteix en el que ens envolta, perquè per fer-ho necessitem extreure minerals, cremar combustibles o ocupar terrenys per fer cases, carreteres i cultius. Aquest impacte no té per què ser dolent en si mateix: la resta d'animals i plantes també el provoquen i, fins i tot, a vegades l'impacte que ocasiona una espècie permet a una altra de sobreviure.
És inevitable, doncs, que tots els éssers vius deixem una petjada ecològica, concepte que resumeix les repercussions de la nostra activitat sobre el medi ambient. Però l'activitat d'un habitant del Perú, per exemple, té un impacte diferent que la d'un habitant del Canadà, amb un consum molt més elevat (més menjar, més petroli, més aigua, més terreny, més objectes, més de tot). La petjada ecològica d'un peruà, doncs, serà menor.
Algunes de les nostres accions, evidentment, tenen un impacte més elevat que d'altres. Un dels exemples que es posa sovint és el de viatjar en avió, una de les despeses d'energia més altes que podem fer. Per entendre-ho, vegem quin impacte ambiental té un vol en una companyia regular des de Barcelona a Sevilla en un avió de mida normal com ara un Airbus A-320. La distància entre els dos aeroports és de 908 km, i si fem el vol d'anada i tornada podem calcular que el viatge significarà un alliberament a l'atmosfera de 0,542 tones de CO2 per cada passatger. Aquesta mitja tona per viatger ocupa el volum de dos autobusos de dos pisos (a una pressió d'una atmosfera i 15º de temperatura), una dada força espectacular però que no ens diu massa res del que representa. És més fàcil entendre el que significa mitja tona de CO2 si sabem que és el que emet un europeu mitjà per alimentar-se, escalfar-se, desplaçar-se i vestir-se durant una mica més de dues setmanes. En el cas d'un ciutadà dels EUA, aquesta quantitat de CO2 l'emet en una sola setmana, i un indi ho fa... en un any. Mitja tona de CO2 també és el que es genera per produir 2.350 kg de patates, 600 kg de pa o 50 kg de carn de vedella.
Per últim, si el viatge l'haguéssim fet en tren, emetent la mateixa quantitat de CO2 a l'atmosfera podríem haver anat 8 vegades de Barcelona a Copenhaguen, que queda una mica més lluny que Sevilla.    
Fins a quin punt un viatge en avió és necessari? Bé, això depèn de les prioritats de cadascú, però en tot cas hem de tenir en compte que les nostres accions quotidianes tenen conseqüències i que, com a mínim, tenim el deure de saber quines són.    
 
Fonts:
 1. Definició de petjada ecològica: http://ca.wikipedia.org/wiki/Petjada_ecol%C3%B2gica
 2. Web per calcular emissions de CO2 a l'atmosfera: http://carbonfund.org/index.php?option=com_zoo&task=item&item_id=4&Itemid=216
 3.  Web per visualitzar sobre un mapa de Londres el que significa una quantitat qualsevol de CO2:  http://carbonquilt.org/gallery/images
 4. Alguns exemples d'accions que emeten una tona de CO2  a l'atmosfera: http://blogs.elpais.com/eco-lab/2010/04/una-tonelada-de-co2.html
 


2 comentaris:

 1. I si l'hagusim fet amb cotxe una persona sola?

  ResponElimina
 2. Quanta raó que teniu. Jo, quan he agafat avions, sempre m'han semblat una aberració, tant pel que fa a la despesa energètica, com pel que toca a l'absurd de les distàncies escomeses en temps rècord.

  Felicitats pel DONANT DADES.

  Adrià Pujol

  ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.