diumenge, 15 d’agost de 2010

L'atracció dels astres i l'astrologia


Sempre hem cregut en coses rares. Des que som humans, la mateixa ànsia que ens ha portat a desenvolupar el pensament científic per contestar les nostres preguntes ens ha angoixat quan no hem trobat respostes, i aquesta angoixa l'hem substituït per explicacions mítiques i pseudocientífiques com la màgia, el tarot, els fantasmes, l'astrologia o la mitologia. A mida que el nostre coneixement del món ha avançat, algunes d'aquestes explicacions fantàstiques han anat desapareixent, com la creença que el tro és una mostra d'hostilitat d'una divinitat per alguna cosa que hem fet malament.
Però algunes d'aquestes creences segueixen incrustades en les nostres mentalitats, i sovint s'usa un llenguatge semblant al científic per guanyar legitimitat als ulls dels incauts.
Els astròlegs, per exemple, sovint parlen de la força que exerceixen els astres sobre nosaltres per justificar la seva influència en el nostre caràcter i les nostres vides, i per fer-ho parlen de l'atracció gravitatòria. Les Lleis de Newton se citen quasi tant en els llibres d'astrologia com en els d'astronomia.
Doncs bé, comprovem-ho. L'atracció gravitatòria de Mart, segons els astròlegs, és una d'aquestes forces que tenen tanta influència al moment del nostre naixement i que poden marcar les nostres vides per sempre. Mart és un planeta una mica més petit que la Terra, amb una massa de 6 x 1023 kg i que es troba a una distància de 7,7 x 1010 metres de nosaltres. Així doncs (i seguint la llei de Newton que diu que dos cossos qualssevol de l'univers senten una atracció gravitatòria entre ells que serà més gran com més grans siguin els cossos i més petita com més lluny es trobin), Mart exerceix una força de 6,8 x 10-8 kg sobre una persona situada a la superfície de la Terra que pesi un centenar de kg. Curiosament, aquesta força és exactament la mateixa que exerciria una altra persona d'un centenar de kg que es trobés a un metre de distància, cosa que ens dóna un nou axioma per l'astrologia:
"Si la força gravitatòria de Mart exerceix alguna influència en el nostre caràcter a l'hora de néixer, la influència que exerceixi la força gravitatòria del cos d'una llevadora grassoneta que es trobi a menys d'un metre del nadó encara serà més gran. I la que exercirien les parets del quiròfan ja seria tan important que, segurament, afectaria per sempre el nostre caràcter."
 

Fonts:

 1. Michael Shermer. Por qué creemos en cosas raras. Editorial Alba:
  http://www.albaeditorial.es/php/sl.php?shop.showprod&numusr=7455%2F1084&lang=1&m=Eur&ref=97884-84284222&fldr=0
  Una bona introducció als mecanismes que ens fan creure en pseudociències i creences sense cap fonament científic.
 2. http://ca.wikipedia.org/wiki/Gravetat
 3. Les dades de l'atracció de Mart i d'una persona de 100kg estan tretes de James S. Trefil. Un científico a la orilla del mar. Barcelona: Planeta, 1989, un llibre de divulgació científica que fa pedagogia sobre els diversos camps de la física mitjançant el que es pot veure i experimentar en qualsevol platja del planeta.
  http://es.wikipedia.org/wiki/Un_cient%C3%ADfico_a_la_orilla_del_mar
 4. Una cita de Carl Sagan sobre els tocòlegs i l'astrologia:
  http://es.wikiquote.org/wiki/Carl_Sagan


2 comentaris:

 1. Justament ahir ho comentavem a la feina, el doctor que et treu de la panxa te mes influencia en tu que els astres! pero llavors vam dir que el tipus de sang potser si que te algun efecte (creencia japonesa) ja que es com que et passa pel cos continuament... salut!

  ResponElimina
 2. Uix! Això necessita un altre post sobre supersticions, jeje. Ho investigarem!

  ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.