diumenge, 20 de juny de 2010

El preu del llibre


A diferència d'altres productes, en el món del llibre els percentatges del preu de venda que s'endú cadascú dels qui participen en la seva gestació és relativament estable:
L'autor s'endú un 10% del preu de portada de cada llibre que es ven, independentment dels que s'hagin editat. Aquest percentatge pot créixer una mica, fins a un 12%, en el cas que sigui un autor molt venut que l'editorial no vulgui perdre o que tingui un agent literari que faci molta pressió. Pels llibres de butxaca l'autor percep un 5% del preu final.
L'editorial s'endú un 40%. Menys d'una quarta part són beneficis; la resta, paper, impressió, traductors, correctors, editors, personal, manteniment de l'editorial, magatzems, transports, publicitat, gestió de contractes...
La distribuïdora que s'encarrega d'emmagatzemar els estocs i servir-los a les llibreries s'endú prop d'un 20%, que pot reduir-se a fins a un 10% segons els tractes que fa amb cada llibreria. Tot i això, el marge de beneficis de la distribuïdora acostuma a ser el més alt.
Per últim, la llibreria s'endú un 30%, que segons com ho negociï amb la distribuïdora pot arribar a ser un 40%. A banda de pagar el local i els treballadors, la llibreria ha de pagar els llibres quan la distribuïdora no els deixa en dipòsit i pot fer un 5% de descompte al client, màxim legal permès en aquest país. Tot i això, amb targetes de fidelitat i altres promocions a vegades es fa un descompte que pot arribar al 8%, i fins i tot al 10% en alguns casos especials, tot de forma més o menys alegal.
El dia de Sant Jordi, les llibreries fan un 10% de descompte a tots els clients, tant a la botiga com a les parades del carrer.
A Espanya, el preu del llibre és fix i cap llibreria ni web poden vendre'l més car o més barat més enllà del 5% de descompte autoritzat. Això ha permès a la indústria del llibre espanyola tenir una àmplia xarxa de petites i mitjanes llibreries i editorials que poden conviure amb les grans superfícies i els grans grups editorials sense ser escombrades en una guerra de preus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.