dimarts, 15 de juny de 2010

Accions Urgents d'Amnistia Internacional


Al nostre país, el fet que un ciutadà escrigui una carta a alguna autoritat, administració o representant polític per queixar-se d'alguna cosa o denunciar algun fet es veu, sovint, com una pèrdua de temps i com una raresa pròpia de jubilats i gent amb molt temps lliure. Com a màxim, com a l'últim recurs d'un ciutadà desesperat. En altres països, però, és una activitat corrent que forma part de l'activitat política d'un ciutadà normal i corrent. El sistema electoral dels països anglosaxons, per exemple, on els ciutadans escullen directament els representants de la seva circumscripció perquè els representin i exerceixen un cert control sobre els seus actes i votacions al parlament fa que aquesta pressió epistolar tingui més força que a casa nostra.
Però tot i la poca acceptació d'aquest mètode a bona part del món, el cert és que les cartes escrites acostumen a ser llegides i, sovint, contestades i tingudes en compte. Amnistia Internacional fa anys que té un programa d'accions urgents on desenes de milers de voluntaris de tot el món escriuen cartes a governs de qualsevol país exigint respostes sobre accions concretes com l'empresonament d'un activista dels drets humans, el desallotjament forçós d'un barri de faveles sense previ avís, casos de tortures i desaparicions, etc. Els participants d'aquesta xarxa reben, amb la periodicitat que escullen, petits expedients de casos concrets amb tota la informació necessària per escriure una carta a les autoritats locals exigint alguna cosa. En aquests informes hi ha les dades necessàries per entendre el que passa, els punts que cal exigir als representants del govern, les adreces de les personalitats a qui cal enviar les cartes, fax o emails i, fins i tot, el tractament amb què s'han de dirigir a cada autoritat (Excel·lència, Estimat Senyor, Senyor President, etc.). Un cop enviada la carta, a més, es pot seguir el cas i veure com acaba.
Serveix per alguna cosa? Sí. Amnistia ha calculat que prop d'un terç d'aquests casos experimenten millores gràcies a la pressió.
En cas que no tinguem temps per escriure cartes, sempre podem dedicar un parell de minuts a introduir les nostres dades en una ciberacció d'Amnistia, on per comptes de cartes personalitzades s'envien signatures recollides a tot el món.
I, naturalment, també es poden escriure cartes a qualsevol autoritat per qualsevol motiu que es consideri important seguint la pròpia consciència.


Fonts: 

  1. http://www.es.amnesty.org
  2. http://www.es.amnesty.org/rau/ 
  3. http://www.es.amnesty.org/actua/ciberacciones/
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.